Hollannin uhkapeliviranomainen Kansspelautoriteit (KSA) on määrännyt brittiläiselle Gamusoft LP -yhtiölle jopa 840 000 euron uhkasakon, koska sen operoima CSGOfast.com-sivusto tarjosi luvattomia rahapelejä hollantilaisille pelaajille.
KSA:n mukaan sivusto salli paikallisten pelaajien rekisteröityä, tallettaa kryptovaluuttaa ja osallistua onnenpeleihin, kuten Counter-Strike-aiheiseen rulettipeliin. Sivustolta löytyy myös CS-aiheinen hedelmäpeli.
CSGOfast on yksi monista niin kutsutuista skin-rahapelisivustoista, joissa pelaajat voivat käyttää Counter-Strike: Global Offensiven (CS:GO) sisäisiä esineitä, kuten aseiden ulkoasumuutoksia eli skinejä, rahapelin kaltaisessa vedonlyönnissä.
Vaikka pelin kehittäjä Valve ei tue tällaisia sivustoja virallisesti, niiden käyttö on yleistynyt erityisesti nuorten pelaajien keskuudessa.
KSA:n mukaan CSGOfast ei ollut estänyt hollantilaisia IP-osoitteita tai käyttänyt geoblokkausta, vaikka sivuston käyttöehdoissa Hollanti oli mainittu poissuljettuna maana. Tämän lisäksi sivusto mainosti suuria voittajia kotisivullaan, lisäten houkuttelevuutta.
Valvontakäynnillä tammikuussa 2025, ja uudelleentarkastuksessa maaliskuussa, hollantilaisviranomaiset pystyivät osallistumaan peleihin ilman esteitä.
Gamusoft LP:llä on nyt kaksi viikkoa aikaa lopettaa toiminta Hollannin markkinalla. Mikäli sivusto jatkaa, yhtiö joutuu maksamaan 280 000 euroa jokaiselta viikolta, jolloin rikkomus jatkuu, enimmillään 840 000 euroon asti.
KSA perustelee tiukkaa linjaa muun muassa laillisten peliyhtiöiden markkinointikustannuksilla ja sääntelyvaatimuksilla, joiden noudattamatta jättämisestä aiheutuu epäreilu kilpailuetu laittomille toimijoille.
Kritiikki Counter-Strike kasinoille
Skin-pohjainen rahapelaaminen on saanut kriittistä huomiota ympäri maailmaa. Yksi tunnetuimmista tällaisia palveluja pyörittävistä hahmoista on suomalainen Ossi Ketola, joka omistaa CSGOEmpire-sivuston.
Ketolan sivusto käyttää Steam-kirjautumista, muttei ole virallisesti yhteydessä Valven kanssa. Kyseinen alusta on ollut esillä useissa kansainvälisissä tutkivissa artikkeleissa sekä YouTube-journalistien selvityksissä.
Hollannin sakko CSGOfastille on osa laajempaa viranomaistoimintaa, jolla pyritään suitsimaan sääntelyn ulkopuolella tapahtuvaa rahapelaamista Euroopassa.
Samalla se nostaa esiin kysymyksen – kuinka kauan alaikäiset pelaajat voivat altistua rahapeleille ilman tiukempia kansainvälisiä toimenpiteitä?