Jarkko Nordlund, kokenut suomalaisen mediakentän ja liike-elämän ammattilainen, MTV Oy:n ja Universal Musicin entinen toimitusjohtaja, seisoo suomalaisen raviurheilun päänäyttämöllä uudessa roolissa.
Veikkauksen vedonlyönti- ja nettikasinojohtajana Nordlund on joutunut keskelle kiivasta kiistaa, joka koskee rahapelien tulevaisuutta ja hevospelien markkinoiden hallintaa Suomessa.
Kotimaisten ravipelien tulevaisuus on joutunut erikoiseen valokeilaan, kun Suomen pelimonopoliyhtiö Veikkaus ja Ruotsin ravipelijätti ATG ovat ajautuneet poikkeuksellisen kireään kiistaan.
Lähikuukausina se voi tarkoittaa, että suomalaiset eivät enää pääse Veikkauksen kautta lyömään vetoa Ruotsin ravikohteista – tai ruotsalaiset eivät saa pelata suomalaisiin lähtöihin.

Vastakkain suomalainen monopoli ja ruotsalainen kilpailija
Veikkaus on toistaiseksi suojassa kilpailulta, koska Suomen rahapelijärjestelmä on toiminut monopolipohjalta. Ruotsissa taas ATG menetti ravipelien yksinoikeutensa jo vuonna 2019, mutta on silti onnistunut pitämään vahvan markkina-aseman.
Ruotsalaisen ravipeliyhtiö ATG:n toimitusjohtaja Hans Lord Skarplöth on luotsannut yhtiötä vuodesta 2013 (aiemmin mm. Viasatin johdossa). Hänet tunnetaan suorasanaisena pelialan vaikuttajana ja kansainvälisen yhteistyön kannattajana.
Nyt suomalainen hevospelikansa voi jäädä katveeseen kiistan vuoksi: Veikkaus sanoo haluavansa turvata yhteistyön Ruotsiin pidemmälle aikavälille, ATG puolestaan kieltäytyy sitoutumasta, koska katsoo että Suomen uusi rahapelilaki muuttaa tilannetta.
– “Emme voi allekirjoittaa pitkäkestoista sopimusta, kun emme tiedä, millaisiin ehtoihin Suomen markkina avautuu”
Veikkauksella puolestaan korostetaan, että se on halunnut turvata rakastettujen Ruotsin ravikohteiden tarjonnan suomalaisille, mutta ATG ei ole suostunut “kohtuullisiinkaan” ehtoihin.
Tässä valossa Veikkaus katsoo, että ruotsalaisyhtiö haluaa saada Suomen ravipelaajat omalle alustalleen heti, kun tilanne sen sallii.
Lisenssimallin odotus kiristää tunnelmaa
Suomen hallitus on kaavaillut, että kotimainen monopolimalli muuttuisi jo vuoden 2027 alusta. Silloin myös urheilu- ja ravivedonlyönti siirtyisivät avoimeen kilpailuun, jossa useat ulkomaiset toimijat voisivat hakea lisenssin.
Tämä tarkoittaisi, että sekä Veikkauksella että ATG:llä olisi mahdollisuus tarjota ravipelejä suomalaisille “virallisesti” – ilman kiertoteitä.
Nyt käsillä oleva riita kiteytyy siihen, miten yhteistyöstä sovitaan siirtymäajalle, kun lisenssimalli ei vielä ole voimassa.
Veikkaus olisi halunnut pitkän, jopa vuoteen 2030 ulottuvan sopimuksen, kun taas ATG näkee, että tällainen takaraja veisi siltä pelivaraa pian alkavassa kilpailussa.
Vaikutukset ravipelaajille
Kiistan pahentuessa riskinä on, että Veikkaus lopettaa Ruotsin ravien tarjoamisen valikoimissaan. Tämä olisi monelle aktiivipelaajalle merkittävä miinus, sillä Ruotsin V75- ja muut jackpot-pelimuodot ovat suosittuja myös Suomessa.
Jos asiakkaille ei ole tarjolla ruotsalaisia kohteita, he saattavat etsiä vaihtoehtoja netin ulkomaisilta sivustoilta, mistä osa on jo nykyisellään mahdollinen tie, vaikkei Veikkaus sitä suosittele.
Toisaalta Ruotsissa suomalaisiin ravikohteisiin pelaaminen vähenee – eikä suomalainen ravitarjonta näy enää yhtä laajasti Atlannin toisella puolella.
Menetyksen todellinen vaikutus Suomen hevosalalle on vielä hämärän peitossa, mutta iso yhteispooli on yleensä merkinnyt muhkeampia palkintopotteja ja parempaa kansainvälistä kiinnostusta. Suomen Hippos seuraa tilannetta, sillä ravipelit tuovat merkittävän osan lajin rahoituksesta.
Hippoksen kaksoisrooli
Suomen Hippos ry, joka on kotimaisen raviurheilun ja hevoskasvatuksen keskusjärjestö, on keskeisessä roolissa ravipelien ympärillä.
Hippos omisti aiemmin Fintoton, joka vastasi ravivedonlyönnistä ennen Veikkauksen ja rahapeliyhtiöiden fuusiota. Hippos on perinteisesti ollut se taho, joka sopii ravikilpailujen lähetys- ja pelioikeuksista, ja ravipelien tuotot ovat tärkeä tulonlähde suomalaiselle hevosurheilulle.
Hippos on ollut mukana kansainvälisessä yhteispelaamisessa jo pitkään – Fintoton ajoista lähtien suomalaisille on tarjottu pelikohteita muun muassa ruotsalaisen ATG:n kanssa yhteispoolien avulla.
– Suomen Hippoksen näkemys on koko ajan ollut, että kestävän hevoselinkeinon ja raviurheilun näkökulmasta tarvitsemme kilpaillun markkinan
Tämä yhteistyö on pitänyt huolen siitä, että suomalaiset ravipelaajat ovat voineet pelata ulkomaisiin kohteisiin laillisesti Veikkauksen (aiemmin Fintoton) kautta, mikä on auttanut pitämään pelaajat kotimaisen järjestelmän piirissä.
Hippos on seurannut Veikkauksen ja ATG:n vääntöä huolestuneena, mutta samalla varautunut muutoksiin. Joulukuussa 2024 Veikkaus ja Hippos solmivat uuden pitkäkestoisen sopimuksen, joka turvaa Suomen ravikilpailujen lähetysoikeudet Veikkaukselle vuoteen 2030 saakka. Veikkaus ja Hippos lupasivat panostaa aiempaa enemmän ravien markkinointiin ja näkyvyyden kasvattamiseen Suomessa.
On hyvä huomata, että Suomen Hippos on myös avoimesti kannattanut rahapelijärjestelmän uudistusta siltä osin, että myös ravipelit siirrettäisiin lisenssijärjestelmään heti alusta lähtien. Hippoksen lausunnossa sisäministeriölle elokuussa 2024 todettiin, että vain viipymättä toteutettava hevosvedonlyönnin siirtyminen kilpailtuun markkinaan takaa hevosalan kestävän rahoituksen ja kehittämisen.
Hippos varoitti, että jos ravipelit jätettäisiin yksinoikeusmalliin pidemmäksi aikaa, alan tulevaisuus Suomessa voisi vaarantua ja pelaajat valuisivat vaihtoehtoisiin kanaviin.
Juuri tämä ilmiö tuntuu olevan nyt riskinä kiistassa. Hippoksen mukaan osa aktiivisista ravipelaajista on jo aiemmin löytänyt keinon pelata Ruotsin kohteita ohi Veikkauksen, kun kotimaassa asetettiin tiukkoja tappiorajoja.
Mikäli kansainvälinen yhteistyö loppuu kokonaan, kasvaa houkutus pelata ulkomaisilla sivustoilla entisestään, mitä Hippos pitää huolestuttavana kanavointikyvyn heikkenemisenä.
Mitä tästä seuraa?
Seuraava askel voisi olla se, että Veikkaus ilmoittaa virallisesti, ettei Ruotsin ravikohteita enää näy sen listoilla, tai että se rajaa niitä merkittävästi.
Veikkaus on kuitenkin antanut ymmärtää, että se jättäisi oven auki, jos ATG haluaa palata neuvottelupöytään. Ruotsalaisyhtiö on todennut, ettei se vastusta yhteistyötä, mutta ei halua sitoutua nykyisessä muodossa pitkälle monopolikaudelle.
Tulevina kuukausina myös poliittinen päätöksenteko voi vaikuttaa tilanteeseen. Jos hallitus kiirehtii tai viivästyttää lisenssimallin aikataulua, yhtiöiden strategiat on taas arvioitava uudelleen.
Samalla ravipelaajat miettivät, mistä saavat jatkossa vetoa Ruotsin kisoihin, ja huolehtivatko Veikkaus ja ATG heidän eduistaan vai omasta asemastaan seuraavassa vaiheessa.
Taustaa
- Suomi on säilyttänyt rahapelien monopolin vuosikymmeniä, mutta vuodesta 2027 lähtien alalle on tulossa lisenssimalli.
- Ruotsissa markkina avattiin jo 2019, ja ATG on siellä merkittävä ravivedonlyöntitalo. Nyt se pyrkii jalansijaan Suomessa.
- Ravivedonlyönti tuottaa Suomessa vuosittain miljoonaluokan tulot hevosalalle, joten monopolin murtuminen sekä kiistat operaattoreiden välillä voivat vaikuttaa lajin rahoitukseen ja näkyvyyteen.
Lähteet: Maaseudun Tulevaisuus, Veikkaus tiedotteet, Hippos, Sigma.World