Italian jalkapallomaailmaa ravistelee vedonlyöntiskandaali, minkä syvyys on laajentunut, kun Milanon syyttäjävirasto on asettanut esitutkintaan 12 Serie A:n pelaajaa laittomasta rahapelaamisesta.
Tapaus tuo esiin karun kuvan ammattiurheilijoiden salaisista peliveloista, hämärästä rahaliikenteestä ja kaveripiirien sisäisestä houkuttelusta vedonlyöntialustoille.
Rolex-tutkinta
Kaikki alkoi syksyllä 2023, kun kaksi italialaista maajoukkuepelaajaa, Sandro Tonali ja Nicolò Fagioli, tunnustivat osallistuneensa laittomaan vedonlyöntiin. Molemmat saivat pelikiellon: Tonali kymmeneksi kuukaudeksi, Fagioli seitsemäksi.
Tonalin ja Fagiolin kuulustelulausunnoista on käynyt ilmi laaja järjestelmä, jossa vedonlyöntivelkoja kuitattiin muun muassa tekaistuilla Rolex-kaupoilla milanolaisessa koruliikkeessä Elysium Groupissa.
Pelaajat maksoivat kaksinkertaisia summia rannekelloista tai jättivät ottamatta tuotetta vastaan, jotta maksu saatiin naamioitua lailliseksi liiketoimeksi.
Italian Guardia di Finanza on takavarikoinut yli 1,5 miljoonaa euroa käteistä, ja viisi henkilöä on määrätty kotiarestiin rahanpesusta ja laittomasta rahapelitoiminnasta epäiltyinä.
Laiton vedonlyönti kukoisti Telegramissa
Fagiolin ja Tonalin puhelimista paljastui chat-viestejä, joissa keskusteltiin vedonlyönneistä omien otteluidenkin yhteydessä.
Tonali myönsi pelanneensa pelejä, joissa itse esiintyi, mutta kiisti vaikuttaneensa tuloksiin.
Lisäksi tutkinnassa on havaittu järjestelmällisiä tapoja houkutella mukaan lisää pelaajia. Raportin mukaan italialaiset syyttäjät väittävät, että sekä Tonali että Fagioli palkittiin taloudellisesti siitä, että he rekrytoivat lisää pelaajia alustoille.
Fagioli esimerkiksi esitteli Zaniolon De Giacomolle, laittoman verkoston keskeiselle toimijalle, ja sai tästä ”palkkioksi” 5 000 euron lahjan vedonlyöntitililleen.
Anonyymius ja luotot
Syyttäjien mukaan laitonta toimintaa suosittiin erityisesti siksi, että sivustoilla ei ollut panostusrajoja, pelaaminen oli anonyymiä eikä henkilöllisyyttä tarkistettu.
Ja mikä olennaisinta, peleihin sai pelirahaa velaksi.
Tonali kertoo kasvaneesta riippuvuudestaan vedonlyöntiin ja siitä, kuinka velkaa kertyi 500 000 euroon saakka ennen kiinnijäämistä.
Di María, McKennie ja Paredes uusina niminä tutkinnassa
Uusimpien tietojen mukaan epäiltyjen joukkoon on lisätty useita huippupelaajia, kuten Ángel Di María, Leandro Paredes ja Weston McKennie, kaikki entisiä tai nykyisiä Juventuksen pelaajia.
Myös pelaajat Mattia Perin (Juventus), Alessandro Florenzi (AC Milan), Raoul Bellanova (Atalanta), Samuele Ricci (Torino) ja Nicolo Zaniolo (Fiorentina) on nimetty tutkinnassa.
Vaikka aiemmat tapaukset kuten Sandro Tonali ja Nicolò Fagioli johtivat pelikieltoihin, tällä kertaa esiin nousseiden nimien osalta ei ole vielä toistaiseksi virallisia syytteitä tai seuraamuksia.
Ketkä ovat epäiltyinä?
Yhteensä kaksitoista Serie A:n entistä tai nykyistä pelaajaa on yhdistetty tutkintaan:
- Ángel Di María
- Leandro Paredes
- Weston McKennie
- Mattia Perin
- Alessandro Florenzi
- Nicolò Zaniolo
- Raoul Bellanova
- Samuele Ricci
- Sandro Tonali (pelikielto kärsitty)
- Nicolò Fagioli (pelikielto kärsitty)
Miksi tällä on merkitystä?
Skandaali nostaa jälleen esiin urheilijoiden vedonlyönnin eettiset ja juridiset rajat, sekä rahanpesun ja valvonnan haasteet Euroopan rahapelimarkkinoilla.
Vaikka osa pelaajista ei asettanut vetoja omiin peleihinsä, liikkuminen laittomilla markkinoilla on riskialtista ja rangaistavaa.
Tapaus paljastaa myös, kuinka korkeaprofiiliset urheilijat voivat herätä keskellä peliongelmia, ilman riittäviä tukirakenteita tai kontrollimekanismeja.
On myös mahdollista, että UEFA tai FIFA puuttuu tapaukseen, mikäli pelaajat rikkovat kansainvälisiä sääntöjä.